Zaujímavosti

Včasná diagnóza melanómu vďaka AI

Úvodný obrázok zdroj: Luis R. Soenksen, upravené

Nachádza sa na vašom tele väčšie alebo podozrivé materské znamienko, odborne névus? Mal by sa naň pozrieť dermatológ. Vyšetrenie zaberie niekoľko minút, v závislosti od ich množstva. Lekár posudzuje stav s použitím špeciálneho mikroskopu, ktorým si prezrie každý útvar na koži. Pravidelnou kontrolou môžete predísť melanómu, známeho pod pojmom rakovina kože. Ide o najagresívnejšiu formu, ktorú môže v budúcnosti rýchlo zachytiť aj umelá inteligencia.

Rýchlosť a efektivita

Vyšetrenie u dermatológa nezaručí okamžitý verdikt, často je nutná biopsia, ktorá zdrvujúcu diagnózu potvrdí alebo vyvráti. Na Slovensku bolo za rok 2020 identifikovaných 15 150 prípadov rakoviny (na 100 000 obyvateľov), pri necelých 2,1 % išlo o melanóm. Avšak úmrtnosť pri tomto type bola vyše 91 %. (zdroj ECIS) Dokonca je tomuto ochoreniu vyhradený aj deň – 15.mája si pripomenieme Medzinárodný deň melanómu.

Existuje aj vyšetrenie, ktoré pracuje s digitálnou snímkou a podozrivý útvar je tak možné podrobne preskúmať alebo sa k nemu vrátiť neskôr. Digitálna snímka sa stala aj podkladom pre trénovanie neurónových sietí tímu z MIT na čele s Luisom R. Soenksenom. Zhotovené snímky pochádzali aj z nemocnice v Madride, s ktorou na riešení spolupracovali a boli vytvorené klasickými fotoaparátmi. Konvolučné neurónové siete naučili rozoznať nebezpečné útvary od iných kožných lézií.

zdroj: Luis R. Soenksen

V tomto prípade detegujú útvary na koži, ktoré konvolučné neurónové siete rýchlo preskúmajú a zamerajú sa na tie rizikovejšie. Často sa stretnete s prirovnaním, že melanóm je ako škaredé káčatko medzi ostatnými útvarmi na koži. Minimálne je na prvý pohľad podozrivý. Aj toto bolo súčasťou metódy, ako vyčleniť rizikové útvary.

Výsledkom analýzy je ohraničenie objektov s farebným zafarbením, ktoré znamená, že ďalšie vyšetrenie je na zvážení lekára (žltá farba) alebo sa vyslovene vyžaduje (červená farba). Detekcia s približne 50 útvarmi zaberie menej než minútu a dosahuje úspešnosť cez 90 %. Aby toto skóre Soenksenov tím vylepšil, trénujú stále s novými snímkami.

Nástroje založené na umelej inteligencii sa postupne dostávajú do všetkých oblastí nášho života. V zdravotníctve ich nájdeme zatiaľ najviac. Netreba sa čudovať, keď je cieľom záchrana ľudského života.

Zdroj:

https://news.mit.edu/2021/artificial-intelligence-tool-can-help-detect-melanoma-0402

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *