Robotika

Robot od MIT pomôže s rozčesávaním vlasov pacientov

Úvodný obrázok zdroj: Katsiaryna, Unsplash

Starostlivosť o pacientov v nemocnici, ale aj klientov domov sociálnych služieb a iných zariadení, zahŕňa často aj základnú starostlivosť ako umývanie či kŕmenie. V prípade ťažko chorého pacienta na lôžku je to nevyhnutnosť. Za posledný rok mali nemocnice obrovský nápor, domovy zažívali situáciu, aká sa ešte nevyskytla. Personál by zrejme privítal akúkoľvek pomoc. MIT tak prišlo s návrhom robota s názvom RoboWig. Pri jeho úspešnom nasadení by dokázal odľahčiť pracovné zaťaženie personálu, aj keď možno netratričným spôsobom. Jeho pracovnou náplňou by malo byť rozčesávanie vlasov.

RoboWig v zácviku

RoboWig je robotická ruka, ktorá ma konci pripevnenú kefu. Na prvý pohľad sa nemusí zdať problematické, naprogramovať robota vykonávať pohyb pri česaní vlasov. Problém samozrejme nie je v samotnom pohybe, ale v intenzite akou tlačí a v prípade zamotania vlasov, či spôsobí bolesť pri ich rozčesávaní. Samozrejme, čím kučeravejšie, tým väčšie riziko zamotania vlasov.

Kefa je na konci ramena spojená so senzormi citlivými na tlak a intenzitu česania. Počítačové videnie sprevádza celý proces a poskytuje odozvu, vďaka ktorej sú pohyby pod kontrolou. Tím MIT však RoboWig zatiaľ trénoval iba na figurínach a parochniach. Postupne bude hľadať odvážlivcov, ktorí sa mu zveria do rúk, aby tak vylepšili vlastnosti robota.

O podobného robota sa už pokúšali aj iné spoločnosti. RoboWig je však založený na jedinečnej interpretácii vlasových vláken. Zatiaľ čo starší prístup zobrazoval hlavu a vlasy ako 3D povrch a kefa ho mala sledovať a kopírovať, RoboWig je natrénovaný tak, že posplietané vlasy si reprezentuje ako špirály (predstavte si napr. reťazec DNA).

Pri takejto interpretácii vzniká nový pohľad na riešenie problému, otvárajú sa nové možnosti a potenciál využiť stroj aj v priemysle či práci so zvieratami. Práca s vláknami, ktorá si vyžaduje jemnosť a precíznosť pripomína robota pri manipulácii s tenkými káblami.

Aj keď ešte potrvá nejaký čas, kým RoboWig začne naplno svoju prácu, ostáva dúfať, že bude len náhradným riešením, akýmsi dočasným záskokom. Nahradenie ľudského pracovníka, hoci aj pri takejto banálnej činnosti, obmedzí ľudský kontakt a ukráti pacientov o spoločný čas, ktorý strávili so svojou obľúbenou zdravotnou sestrou či pracovníkom.

 

Zdroj: News MIT

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *