Robotika

Obratný robot zapojí aj tenký kábel

Úvodný obrázok zdroj: congerdesign, Pixabay

Robot si svoje miesto pri zastupovaní človeka našiel vo viacerých úlohách. Vidieť ho môžeme najčastejšie v automobilovom priemysle, kde manipuluje s dielcami väčších rozmerov, ale aj s drobnými súčiastkami. Pre koľkých z nás je obtiažne pracovať s tenkým či ohybným materiálom, ako sú drôty alebo káble? Problémom nie sú iba mohutné ruky, ale aj samotná šikovnosť človeka. Každopádne, dôvodov existuje viacero, no výsledok je stále rovnaký. Jednoduchá činnosť zaberie zbytočne veľa času. Niektorí vývojári sa snažia aj pri tejto (ne)náročnej úlohe použiť umelú inteligenciu. Drôt či kábel už pre robota nebude predstavovať prekážku.

Obratnosť nemusí byť len doménou ľudí

Na prvý pohľad ide o jednoduchú manipuláciu s káblom. Samozrejme, v prípade, ak ste človek. Aby sa nám roboti mohli aspoň trochu priblížiť, ide o tisíce hodín venovaných trénovaniu, ako sme už spomínali v článku. MIT a jeho laboratórium CSAIL prišli tentokrát s robotom manipulujúcim s tenkým káblom, ktorý je nutné správne umiestniť na požadované miesto.

Dve samostatné robotické ruky majú mäkký povrch so snímačmi, na konci ktorých sa nachádza guma so senzormi vrátane zabudovaných kamier.

 

Výnimočnosťou riešenia je, že používa tieto ruky spolupracujúce podobne ako tie naše. Jednou si robot kábel pridrží, zatiaľ čo druhou ho natiahne a hľadá koncovku. Keď ju nájde, ak ide napr. o jack slúchadiel, s ľahkosťou ho zastrčí do daného otvoru v telefóne. Robot je schopný pracovať s káblami rôzneho priemeru, materiálu a pri rôznej rýchlosti. Nedostatkom, ktorý potrebujú doladiť, je zaoblený koniec ruky, na ktorom si už robot nevie kábel správne prechytiť a vypadne mu. Aj napriek tomu udrží kábel 3x dlhšie, než doteraz existujúce roboty. Tím CSAIL však verí, že zdokonalením tvaru sa rovnako zdokonalia aj vlastnosti.

Použitie

Kto by už robota využíval na zapájanie slúchadiel do telefónu, hlavne, ak existuje bluetooth. Na podobnom princípe s jemnou motorikou však funguje okrem automobilového priemyslu aj zdravotníctvo, napr. šitie pacienta. Tvorcovia robota pevne veria, že takýto robot budúcnosť má.

Rovnako ako ostatné roboty, ktoré sa využívajú pri opakujúcich sa úlohách, tento robot by mohol pomôcť v úlohách pre niekoho náročných a v neposlednom rade aj nudných. Na chirurgické šitie od robota si však ešte chvíľu počkáme.

 

Zdroj:

http://news.mit.edu/2020/letting-robots-manipulate-cables-0713

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *