Umelá inteligencia vypátra drogy a poradí aj s výberom vína

Kráčajúc ulicou sa snažíte identifikovať závan vône, ktorá sa práve vznáša vo vašom okolí, ale čo je zač? Snažíte sa napodobniť kulinárske chute v jedle, ktoré ste nedávno ochutnali, ale stále neviete, aká ingrediencia chýba? Umelá inteligencia nezlepší vašu pamäť, napriek tomu môže časom zdokonaliť identifikáciu chuti či vône. Vedci neustále skúmajú oblasti, pre ktoré umelá inteligencia môže ponúknuť zaujímavé riešenie. V minulom článku sme spomínali pokrok pre jeden zo zmyslov, a to hmat. Pozrime sa teraz na pokrokové riešenie pre tých, čo potrebujú k svojej práci hlavne nos, prípadne využívajú chuťové receptory na jazyku.

Mám to na jazyku

Identifikovať pokazenú chuť jedla sa dá pomerne rýchlo. Ale čo v prípadoch, kedy strava obsahuje stopové, ale smrteľné množstvo nebezpečnej látky či dokonca jedu? Riešenie ponúka využitie umelej inteligencie v podobe „umelého“ jazyka. Túto vychytávku nepoužijete zrejme len tak počas prípravy jedla na rodinnú oslavu. Uplatniť by sa mohla však v úlohe „dvorného ochutnávača“ jedla ako bývalo zvykom v minulosti.

Zbystriť pozornosť by mohli aj majitelia liehovarov. Tím Glasgovskej univerzity, ktorý stojí za týmto návrhom, nevidí dôvod, prečo by sa nemohol využiť napr. pri ochutnávaní a špecifikácii typov whisky. Nástroj by mal byť presnejší a sofistikovanejší ako ľudský špecialista. Jeho užitočnosť by sa mohla preukázať aj pri skúmaní či ide o originálne zloženie a vyhnúť sa tak predaju falošných kúskov.

čašník; someliér

Zdroj: Peggy und Marco Lachmann-Anke, Pixabay

Svet vôní

Na druhej strane nájdeme využitie umelej inteligencie vo svete vôní a pachov. Koľko by trvalo, kým by sa z vás stali napr. someliéri v pravom zmysle slova? Umelá inteligencia v prevedení elektronického nosa slúži pre rýchlejší a hlavne vhodnejší výber vína napr. k obľúbenému jedlu v reštaurácii. Nápad prišiel z dielne spoločnosti Spacetime v spolupráci s distribútorom vína na Novom Zélande. Niet divu, keďže v tejto krajine narástol za posledné roky záujem o víno v rekordnom počte. Okrem vína má umelá inteligencia potenciál zdokonaliť výsledky pri hľadaní drog alebo bômb, na ktoré sa v súčasnosti využívajú cvičené psy.

Doslova vôňam sa venovala spoločnosť Google a predstavila umelú inteligenciu pre rozpoznávanie vôní. Niekedy asi pochybujete, či cítite v parfume malinu alebo iné ovocie. Tento nástroj je naprogramovaný presne podľa štruktúry danej vône. Z datasetu 5000 molekúl používaných pre parfumy použili zhruba dve tretiny a zvyšný počet použili na testovanie. Úspešne. Výzvou je však správne určenie vzorky, ak ide o dva typy rovnakého zloženia s inou štruktúrou. Problematickejšie je aj ich kombinovanie. Aké vzorky máme na mysli? Napr. citrusové ovocie, ktoré obsahuje limonén. Iná štruktúra spôsobuje, že pomaranč vonia inak ako citrón. Povedali by ste, že mäta a rasca sú ten istý prípad? Ak budete nos potrebovať na vaše podnikanie, užitočným riešením môže byť práve umelá inteligencia.

 

Zdroje:

https://www.engadget.com/2019-10-24-google-researchers-train-ai-smells.html

https://www.theguardian.com/commentisfree/2019/aug/12/the-guardian-view-on-ai-enhanced-noses-something-smells-off

https://invivomagazin.sk/chiralita-pricina-vone-maty,-ale-aj-jedovasti-molekul_499.html

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *